Program

Program

Smart Little Village, Tomelilla, 26–27 september 2024

Konferenskonceptet för Smart Little Village är att ha många korta programpunkter och många talare. Detta för att ge dig så  många uppslag som möjligt med dig hem. Kom hit, bli inspirerad av programmet och av att nätverka med kollegor från andra kommuner och företag som finns representerade på plats.
Torsdag 26 september är en heldag och fredag 27 september är en halvdag.

TORSDAG 26 SEPTEMBER

08.00–09.00 Registrering och fika.

09.00–09.10 Invigning. Tomelilla kommuns kommundirektör Britt-Marie McQueen och kommunstyrelsens ordförande Per-Martin Svensson välkomnar.
 
TEMA SYSTEMTRANSFORMATION
Moderator: Stefan Persson, verksamhetsutvecklare, Tomelilla kommun
 
09.10–09.35 Louise  Bringselius – Tillit, nyckeln till ett gott samhälle

Forskning visar att tillit är grunden i ett gott samhälle. Här har Sverige en unik styrka, men det finns flera tecken på att den svenska tilliten i dag utmanas. Därför behöver vi arbeta aktivt för att stärka tilliten mellan människor i allmänhet och mellan medborgare och förvaltning i synnerhet. Så kan vi motverka utanförskap, underlätta innovation och stå starkare vid kriser och katastrofer. Louise Bringselius förklarar vilka krav tilliten ställer på var och en av oss i vår vardag – och på samarbetet mellan näringsliv, förvaltning och civilsamhälle.

Louise Bringselius

Louise  är docent i organisation och ledning och forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Hon är även författare, föreläsare och debattör. Under många år har Louise Bringselius intresserat sig för ledarskap, styrning och organisation. År 2017–2019 var hon forskningsledare på den statliga utredningen Tillitsdelegationen.

09.35–09.50 Mariell Juhlin – SustainGov, nytt strategiskt innovationsprogram för att reformera offentlig sektor
Hur ställer vi om till en offentlig sektor till att främja hälsa och välbefinnande för alla medborgare oavsett socioekonomisk status eller var man bor i landet? Programdirektör Mariell Juhlin berättar om det missionsorienterade arbetet i SustainGov.

Mariell Juhlin
Mariell är programchef för nya strategiska innovationsprogrammet SustainGov, som ska förbättra offentlig sektor och bli en katalysator för hållbarhetsomställningen. Hon är nationalekonom och har varit strategisk rådgivare till offentlig, näringslivs- och ideell sektor i flera länder med fokus på att generera större och mer hållbara effekter genom evidensbaserade och datadrivna metoder. 

09.50–10.05 Hanna Sigsjö – Civilsamhällets roll i missionsinriktat innovationsarbete
Hanna Sigsjö berättar om hur Rädda Barnen arbetar missionsorienterat och hur det tar sig uttryck i Rädda Barnens idéburna offentliga partnerskap (IOP) med Tomelilla kommun.

 Hanna Sigsjö

Hanna är affärsutvecklare på Rädda Barnen och har lång erfarenhet av att arbeta med social hållbarhet och innovation. Missionsinriktat innovationsarbete, kapacitetsbyggande och nätverkande över gränser, är områden Hanna Sigsjö tagit sig an och utvecklat genom sitt yrkesliv.

10.05–10.15 Paneldialog med Louise Bringselius, Mariell Juhlin och Hanna Sigsjö

10.15–10.45 Fika

10.45–11.10 Jenny Grettve och Stefan Persson – Doughnut economics och framtidens skola
Tomelilla är först i Sverige med att arbeta med Doughnut Economics och planerar nu som första kommun i världen en skola med hjälp av den ekonomiska modellen. Stefan berättar om bakgrunden och Jenny presenterar det arbete hon har lett med att ta fram en masterplan till den nya skolan. 

 Jenny GrettveStefan Persson, verksamhetsutvecklare på Tomelilla kommun-

Jenny utvecklar platser med gränsöverskridande perspektiv och fick 2023 Svensk Forms Design S – Swedish Design Award i internationella kategorin ”Design for Systemic Transformation”. Stefan Persson är verksamhetsutvecklare på Tomelilla kommun.

11.10–11.25 Johan Wessman – Hållbarhet i Öresundsregionen, nuläge och framtid
Öresundsregionen är på många sätt framgångsrik i sitt klimatarbete. Malmös och Köpenhamns borgmästare är i täten för de internationella klimatnätverken C40 och ICLEI. Invånarna tar gärna cykeln till jobb och studier.  Och här finns en rad framgångsrika företag inom vindkraft och energilagring, och med planer på att fånga in koldioxid. Skåne har minskat sina utsläpp av växthusgaser mer än riket men utsläppen minskar ännu mer på danska sidan av Öresund. Samtidigt finns utmaningar med ett låglänt landskap och hot om höjda havsnivåer. Om Skåne ska nå sina utsläppsmål måste utsläppen av växthusgaser minska med ytterligare 64 procent räknat från 2022 till 2030.

Johan Wessman
Johan är vd på Øresundsinstituttet och berättar om en färsk rapport från augusti 2024.

11.25–12.00 Paneldiskussion om hållbar stadsutveckling i mindre kommuner

12.00–13.00 Lunch

TEMA DIGITAL UTVECKLING
Moderator: Henrik Lundblad, exploaterings- och näringslivschef, Tomelilla kommun

13.00–13.10 Film med Kalle Lind om Hasse och Tage och deras relation till Tomelilla

13.10–13.35 Patrik Sundström – Den digitala vägen till morgondagens välfärd
Digitaliseringens utveckling och AI går fortare än någonsin tidigare. Samtidigt visar mätningar att Sverige halkar efter andra jämförbara länder. Är det så och i sådant fall varför? Vad blir viktigt för att ta nästa steg och skapa en jämlik digital utveckling i hela landet?

Patrik är vd för SKR:s teknikbolag Inera, och var tidigare SKR:s digitaliseringschef.

13.35–13.50  Enkel integration och automatisering för små kommuner: Låga IT-krav, stora resultat
Det blir allt viktigare att automatisera och använda data som finns i olika system för att skapa smarta lösningar. Hur kan detta göras kostnadseffektivt utan att det blir ett stort IT-projekt? Och vilka innovativa lösningar kan man skapa?
Rod Bishti i finrutig skjorta.

Rod Bishti, vd på Bosbec.

13.50–14.05 Mia Forsäng – Hur kommer jag i gång med AI i dagliga arbetet för att frigöra tid till annat?
Microsoft satsar de närmaste två åren 33,7 miljarder kronor på AI i Sverige. Föredraget ger en inblick i Microsofts tänk framåt och nya spännande verktyg, samt case från kommuner, regioner och universitet som i dag använder AI. Var är du på din AI-resa?

Mia Forsäng

Mia är ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

14.05–14.25 Paneldialog med Patrik Sundström, Mia Forsäng och Rod Bishti.

14.25–15.00 Fika

15.00–15.15 Aslak Felin – ”Kommunklar” – AI chat för ökad delaktighet.
RISE och Tomelilla har utvecklat en banbrytande AI-prototyp som gör politiska kallelser och protokoll mer tillgängliga och förståeliga för Tomelillas invånare. Kom och hör hur AI-lösningar som syftar till att öka medborgarnas delaktighet och engagemang i den lokala politiken.

Aslak Felin

Aslak är senior projektledare på forskningsinstitutet RISE.

15.15–15.30 Open source – fördelar och nackdelar ur ett GIS-perspektiv
Flera kommunen använder sig av öppen källkod för sina interna och externa kartor. Tomelilla och Kristianstad är två av dem. Engagera er i ett samtal om för- och nackdelar med open source för kommuner och varför just det här initiativet fungerar och är bra för Tomelilla och Kristianstad.
Henrik Lundblad, exploaterings- och näringslivschef på Tomelilla kommun. Emma Östlund, GIS-ingenjör på Tomelilla kommun.

 Johan Pihel, GIS-utvecklare på Kristianstads kommun.

Henrik Lundblad är exploaterings- och näringslivschef och Emma Östlund är GIS-ingenjör, båda på Tomelilla kommun.  Johan Pihel, GIS-utvecklare på Kristianstads kommun, är också med.

15.30–15.50 Så stöttar Almi skånska företag att accelerera sin digitala utveckling
Statliga bolaget Almi, som stöttar företag med rådgivning och finansiering, visar de samarbetar med kommuner för att stärka Skånes konkurrenskraft. Dessutom berättar Anton Olsson och Linn Glimeus om Almis erbjudanden till företagare i Skåne, som syftar till att öka förståelsen för AI och främja den digitala omställningen.

Anton Olsson i runda glasögon, grå kavaj och royalblå skjorta.Linn Glimeus i vit tröja.
Anton Olsson och Linn Glimeus från Almi.

15.50–16.10 Skurup.se – en digital inkluderingsresa till final i tävlingen Funka Digital Inclusion Award
Skurups kommun lanserade sin nya webbplats i oktober 2023. Efter mindre än ett år nådde Skurup.se finalen i Funka Digital Inclusion Award 2024. Här får du ta del av resan och de olika förbättringarna som gjorts för kommuninvånarna i fråga om mobilanpassning, webbtillgänglighet och användarvänlighet – som la grunden till framgången.
Leif Liam Rahnasto i glasögon och svart t-tröja.

Leif Liam Rahnasto, systemförvaltare och digital kommunikatör, Skurups kommun.

16.10–16.25 Digital inkludering: Tillsammans når vi ut med kunskap till fler
Telia stärker just nu Sveriges digitala infrastruktur med ett moderniserat 4G-nätet samtidigt som de bygger ett nytt 5G-nät. Detta möjliggör nya tekniska lösningar, stor samhällsnytta och ett utnyttjar resurser effektivt. Lika viktigt är också att alla i vårt samhälle kan nyttja den nya tekniken. Inspireras av vad som görs runt om i Sveriges kommuner just nu för att säkerställa att alla ges möjlighet att både våga och kunna nyttja digitaliseringens möjligheter.

Åsa Karyd
Åsa är marknadsansvarig för digital inkludering och social hållbarhet på Telia.

16.25–16.40 Bedrägerier i vår digitala bankvärld – hur jobbar vi tillsammans framåt?Antalet bedrägeriförsök ökar hela tiden och metoderna utvecklas. Det gäller att vara vaksam och se upp då det finns många sätt att bli lurad oavsett om man är privatperson, driver ett företag, en förening eller jobbar inom offentlig sektor. Ny teknik skapar nya betalmöjligheter men också nya möjligheter för bedragarna att få tillgång till pengar. Hur jobbar finansbranschen och olika aktörer tillsammans framåt för att skapa trygga betalningar?
Anna Quist, chef för digitala kanaler, Sparbanken Skåne.
Anna Quist är chef för digitala kanaler på Sparbanken Skåne.

17.00–17.40 Tvåornas kör – Liten men tuff

Kommunens andraklassare uppträder på scenen utanför rotundan.

17.30–20.00 After Work
Mat och dryck, med möjlighet till mästerskap i curling.


FREDAG 27 SEPTEMBER

07.30–08.45 [Teaterhallen] Näringslivsfrukost med Telia
Samtidigt som Smart Little Village inträffar bjuder Företagarna, Telia och Tomelilla kommun in på frukost i teaterhallen. Temat som behandlas för näringslivsfrukosten är ”Dagens och morgondagens digitala nervsystem i det intelligenta Sverige heter 4G, 5G och fiber”. Anmäl dig till frukosten här!

09.00–11.00 [Teaterhallen]  Vi diggar företagare
Telia och Tomelilla kommun har nöjet att bjuda in dig till ett spännande event för alla er lokala företagare. Under två timmar blir du inspirerad och lär dig av experter inom olika digitala områden. Fokus ligger på smartare digitalt företagande med hjälp av Al, digital marknadsföring genom online-utbildningar, inspiration för att stärka ditt företags hållbarhetsfokus, digital säkerhet och hur du kan skydda ditt företag och din data. Utöver Telia och Tomelilla kommun medverkar också Microsoft, Google och Dynamease. Anmäl dig till utbildningen här!

TEMA BEREDSKAP OCH HÅLLBARA SAMARBETEN
Moderator: Mia Forsäng, Microsoft Sverige

09.00–09.50 Smart Little Village webb-TV
Livesändning med intervjuer och programinslag från olika delar av landet, Småkom, Smarta byar, projektcase, med mera.

09.50–10.10 Peter Lindroth – Vårt vatten i krig och fred
Vatten är en av kommunernas viktigaste uppgifter, både att få fram vatten och att bli av med det, i såväl freds- som i krigstid. Det är svårt att planera då förutsättningarna varierar mellan olika platser i landet. Över en del frågor ”råder” människan men den nyckfulla naturen tycks få allt större påverkan. Torka ena året följs av översvämningar kommande år. Ledningsnätet är ålderstiget och kräver både ny- och återinvesteringar av gigantiska mått. Går det överhuvudtaget att få ihop ekvationen?

Peter Lindroth

Peter är ordförande i SmåKom.

10.10–10.30 Jan och Tim Malmgren – Smarta byar och byutveckling
Tekniken finns och många vill skala upp så att den gröna omställningen kommer i gång. Men glöm inte att teknik bara är ett verktyg. Att ta nästa steg i systemtransformera vårt samhälle är ett stort problem i våra städer som vi ofta glömmer. Kan då bykänsla i små samhällen vara en nyckel till denna komplexa utmaning? Följ med på den lilla resa som Veberöd gjort sedan 2008 för att utforska detta.

Jan MalmgrenTim Malmgren.

Jan Malmgren är vd på Byutveckling/Smarta Byar. Tim Malmgren är hans son.

10.30–10.40 Fredrik Malmberg/Innovation Skåne: Innototech Taskforce
Innotech Taskforce överbryggar klyftan mellan kommuners behov och den tekniska expertis som finns tillgänglig. Projektet stödjer uppskalning och anpassning av digitala lösningar som bidrar till den gröna omställningen i Öresundsregionen. Genom samarbete över nationsgränserna mellan Sverige och Danmark skapas en arena för gränsöverskridande samarbete som stärker både kommuner och företag. Taskforcen fokuserar på fem temaområden, inklusive smarta byggnader och hållbar mobilitet, där konkreta case utvecklas för att möta verkliga utmaningar. Målet är att skapa hållbara och skalbara lösningar som främjar regional utveckling och digitalisering.
Fredrik Malmberg i randig skjorta, grå kostym och slips.

Fredrik Malmberg är innovationsledare med inriktning på mobilitet på Innovation Skåne.
 
10.40–11.10 Fika
 

11.10–11.30 Viggo Fröst och Olof Persson – Gemensamma visioner för ett hållbart samhällsbyggande
Viggo och Olof visar upp visionsprojekt som Sweco har tagit fram genom åren och pratar om värdet av att tillsammans formulera och konkretisera gemensamma visioner för ett hållbart samhällsbyggande.

Viggo FröstOlof Persson, gruppchef för Kust och vattendrag på Sweco, i vit t-shirt och uppfällda solglasögon.
Viggo är arkitekt på Sweco Architects i Malmö, där Olof Persson är gruppchef för Kust och vattendrag.

11.30–11.45 Paneldialog om framtidens elbehov och säkerhet

11.45–12.00 Ingela Dejenfelt – Måltidsverkstan
Med en vision att skapa nätverk av lokala leverantörer och bygga upp en väl fungerande leverans, har Tomelilla kommun sedan 2013 arbetat med att skapa förtroende. Ett samarbete som inneburit gemensam förståelse, förändrade regler, och förenklade metoder, men också flyttade gränser.

Ingela-Dejenfelt

Ingela är kostchef Tomelilla kommun.

12.00–12.15 Anna Stjernfeldt – Österlen Garden Show
”Underdog i trädgårdssammanhang”. 2016 väcktes idén att starta en trädgårdsmässa i den lilla byn Lunnarp. Mässan fick namnet Österlen garden show. Om att starta från minus och landa i succé, i såväl engagemang som förutsättningar och hållbarhetsväg.

Anna Stjernfelt

Anna är projektledare för Österlen Garden Show.

12.15– Lunch ”to go”

Torsdag 26 september

Huvudsponsor 2024
Tomelilla kommun
Företagspartners
Finbin
Sweco
Almi
Sjöbergska
bosbec
Telia
Microsoft
SmåKom
Sparbanken Skåne
Uponor
Pillars Group

Den här hemsidan använder kakor (cookies) för att du ska få bästa möjliga användarupplevelse. Genom att du fortsätter att titta på vår sajt godkänner du att vi använder kakor.